Fonds Achiel Van Acker

General
Title 
Fonds Achiel Van Acker
Collectie-ID 
7126
Description 

De Brugse politicus en Minister van Staat Achiel Van Acker (1898-1975) wilde aanvankelijk schrijver worden. Hij maakte carrière, eerst in de lokale politiek en bracht het later tot Eerste Minister en Kamervoorzitter. Vóór de Tweede Wereldoorlog leidde hij enkele antiquariaten in Brugge, stichtte het cultureel genootschap Maffia en werd uitgever. In deze periode werd de basis gelegd voor zijn immense boekencollectie. Gedurende gans zijn politieke loopbaan wijdde hij zich aan de taal- en letterkunde. Het meest gedreven was zijn passie voor volkskunde, lokale geschiedenis, literatuur en taalkunde. In het fonds bevinden zich de literaire en taalkundige manuscripten van deze staatsman. Naast enkele memoires, poëtische en taalkundige uitgaven was het zijn droom ooit nog een woordenboek uit te geven over spreekwoorden en gezegden.

Custodial History 
In 1979 in bewaring gegeven aan de Koninklijke Bibliotheek en in 1986 overgebracht naar de nieuwe Openbare Bibliotheek Brugge aan de Kuipersstraat. In 1989 werden Van Ackers literaire manuscripten aan de bibliotheek geschonken.
Language 
Nederlands
Other languages 
Frans
Materials 
Manuscripts
Materials 
Books before 1830
Materials 
Books after 1830
Materials 
Periodicals
Content Start Year 
1500
Size
Books before 1830 (number) 
1000
Books after 1830 (number) 
19000
Ceased Periodicals (number) 
233
Agents
Instellingstype 
Relations
Associated collections 
Moedercollectie: Openbare Bibliotheek Brugge. Verwante collecties: het eigenlijke archief van Van Acker wordt bewaard in het Rijksarchief te Brugge; een deel van zijn boekencollectie is ondergebracht in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel
Collection policy
Accrual Status 

Afgesloten

Indexing
Indexing Level 
Onvolledig
Available Indexes 
Online publiekscatalogus
Available Indexes 
Steekkaartcatalogus
Remarks 

20% van het fonds is online ontsloten.

  • Collectie
  • |
  • 07-06-2010