Wetenschappelijke Stadsbibliotheek Taxandria

General
Title 
Wetenschappelijke Stadsbibliotheek Taxandria
Collectie-ID 
7073
Description 

De Taxandria-bibliotheek is een onderzoeksbibliotheek over de Kempen. In de collectie vinden we werken over de Kempen in al zijn facetten: geschiedenis (plaatselijke, religieuze, sociale, economische, politieke, ...), heraldiek, numismatiek, genealogie, enz. De bewaarbibliotheek verzamelt boeken over de Kempen, werken geschreven door Kempenaren en werken gedrukt in de Kempen. Tussen 1974 en 2004 werd een lopende Bibliografie van de Antwerpse Kempen gepubliceerd. Sinds 2004 wordt die online ingegeven. Daarnaast is er een grote collectie tijdschriften, vooral van Kempense verenigingen en organisaties (nagenoeg volledig wat Turnhout betreft) en meer in het algemeen over de Nederlanden (vooral de Belgische en Noord-Brabantse geschiedenis). Ca. 3060 overdrukken en een uitgebreide verzameling thematische dossiers vullen de verzameling aan. In deze thematische bestanden vinden we o.m. mannekensbladen, sigarenbandjes, proefdrukken, luciferdozen, enz. De dossiers handelen over Kempense personen en gemeenten, bedrijven (Turnhoutse drukkers en drukkerijen), scholen, verenigingen, toerisme, kloosters, instellingen, gebeurtenissen, enz. Er zijn ook uitgebreide verzamelingen foto's, dia's, glasplaten en prentkaarten. De krantencollectie loopt van de 19de eeuw tot op heden en bevat voornamelijk Turnhoutse, maar bij uitbreiding ook Kempense pers. Enkele van de belangrijkste weekbladen zijn De Kempenaer (1856-1936), L'Abaille de la Campine, De Waarheid, Het Aankondigingsblad (1834-1917, 1948-1971), Reklaam is Succes (1987-2000) en Turnhout Expres (1975-). Ook de Kempense bladzijden van verschillende Vlaamse kranten worden bewaard sinds 1955. In totaal omvat de krantencollectie ca. 40 strekkende meter.

Custodial History 
Ontstaan als bibliotheek van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring, werd de bibliotheek door schenking stedelijk bezit.
Language 
Nederlands
Materials 
Manuscripts
Materials 
Incunabula
Materials 
Postincunabula
Materials 
Books before 1830
Materials 
Books after 1830
Materials 
Periodicals
Materials 
Newspapers
Materials 
Maps
Materials 
Music Scores
Materials 
Film Reels
Materials 
Video Tapes
Materials 
Music Optical Disks
Materials 
Music Tapes
Content Start Year 
1455
Size
Incunabula (number) 
4
Books before 1830 (number) 
1800
Books after 1830 (number) 
60000
Active Periodicals (number) 
180
Ceased Periodicals (number) 
50
Newspapers (number) 
15
Maps 
150
Video Tapes (number) 
33
Music Optical Disks (number) 
10
Music Tapes (number) 
10
Agents
Instellingstype 
Relations
Associated collections 
Bibliotheek (over speelkaarten) bij het Speelkaartenmuseum
Collection policy
Accrual Status 

Actief

Indexing
Indexing Level 
Onvolledig
Available Indexes 
Niet gepubliceerde catalogus
Available Indexes 
Online publiekscatalogus
Available Indexes 
Steekkaartcatalogus
Indexing Systems Used 
Vubis
Abraham-acroniem 
sa-turnhout
STCV-acroniem 
sa-turnhout
Exemplaren opgenomen in 
Exemplaren opgenomen in 
Remarks 

Deze collectie wordt vanaf maart 2012 verwerkt in de Short Title Catalogus Vlaanderen. In eerste instantie wordt het materiaal dat verscheen voor 1780 verwerkt. Een tweede fase zal dan de resterende Vlaamse drukken toevoegen.

  • Collectie
  • |
  • 07-06-2010