Fonds Van Tichelen

General
Title 
Fonds Van Tichelen
Collectie-ID 
7047
Description 

De Antwerpse leraar, pedagoog en schrijver Hendrik Van Tichelen (1883-1967) verzamelde tijdens zijn leven meer dan 11.000 kinder- en jeugdboeken. In de Stadsbibliotheek werd de laatste hand gelegd aan de inventarisatie van deze unieke literaire schat. De verzameling Van Tichelen is uiteraard een uitzonderlijke bron voor de geschiedenis van het kinderboek in Vlaanderen én Europa. Van Tichelen was een pleitbezorger voor het betere kinderboek en hechtte veel belang aan literaire én artistieke kwaliteiten. Toch werd tot pakweg halverwege de jaren 1980 de naam van de illustrator maar nauwelijks op de cover van een kinderboek vermeld. Illustratoren hebben inmiddels een niet te onderschatten bijdrage geleverd aan de opmars van het kinderboek in Vlaanderen. Hun werk krijgt ook internationaal weerklank.

Custodial History 
Collectie geschonken door Hendrik Van Tichelen aan de Stad Antwerpen. Na diverse omzwervingen terechtgekomen in de Stadsbibliotheek Antwerpen.
Language 
Nederlands
Materials 
Books before 1830
Materials 
Books after 1830
Materials 
Periodicals
Content Start Year 
1800
Size
Books before 1830 (number) 
70
Books after 1830 (number) 
10968
Ceased Periodicals (number) 
30
Agents
Instellingstype 
Relations
Super-collection 
8000
Associated collections 
Moedercollectie: Kinder- en jeugdliteratuur en prentenboeken; Verwante collecties: Collectie Winnips; Kinder- en jeugdliteratuur en prentenboeken; Secundaire literatuur over jeugdliteratuur
Collection policy
Accrual Status 

Passief

Indexing
Indexing Level 
Volledig
Available Indexes 
Online publiekscatalogus
Indexing Systems Used 
Brocade
  • Collectie
  • |
  • 07-06-2010