Collectie John Steinmetz

Algemeen
Titel 
Collectie John Steinmetz
Collectie-ID 
7268
Beschrijving 

Om te voorkomen dat zijn prenten en tekeningen na zijn overlijden versnipperd zouden raken, schonk verzamelaar John Steinmetz (1795 - 1883) in 1864 zijn volledige collectie prenten en tekeningen aan het Brugse stadsbestuur. Bij de collectie bevond zich ook Steinmetz' bibliotheek. Deze boekencollectie van John Steinmetz wordt deels bewaard in de Openbare Bibliotheek Brugge, deels in de museumbibliotheek. De werken in de museumbibliotheek betreffen grafiek en prentkunst, en bij uitbreiding schone kunsten in het algemeen. Deze werken documenteren de geschonken prentencollectie, die nog steeds het grootste gedeelte van het Prentenkabinet - ook Steinmetzkabinet genoemd - uitmaakt. In de collectie zit een vijftigtal 'actuele' naslagwerken, zoals 'Le peintre-graveur' van Bartsch en 'Opere' van Vasari maar ook diverse naslagwerken over monogrammen. In de collectie is ook een aantal veilingcatalogi uit de 18de en 19de eeuw te vinden.

Beheerhistoriek (Provenance) 
John Steinmetz (1795 - 1883) schonk in 1864 zijn ganse collectie prenten aan de Stad Brugge. De in de schenking aanwezige boeken over prentkunst zijn steeds bij de collectie gebleven en bevinden zich in de museumbibliotheek.
Materialen 
Boeken voor 1830
Materialen 
Boeken na 1830
Oudste stukken 
1540
Omvang
Boeken voor 1830 (aantal) 
150
Agenten
Instellingstype 
Relaties
Gerelateerde collecties 
Verwante collecties: De overige boeken uit de schenking van John Steinmetz bevinden zich in de Openbare Bibliotheek Brugge (in de collectie Oude drukken), die eveneens het Historisch Fonds van de stad beheert.
Collectiebeleid
Acquisitiestatus 

Afgesloten

Ontsluiting
Registratiegraad 
Niet
  • Collectie
  • |
  • 07-06-2010