Bibliotheek van het Museum Plantin-Moretus

Algemeen
Titel 
Bibliotheek van het Museum Plantin-Moretus
Collectie-ID 
7189
Beschrijving 

De oude bibliotheek van het Museum Plantin-Moretus omvat ruim 30.000 oude banden. Het merendeel ervan staat in de prachtige, grote bibliotheek, die onderdeel uitmaakt van de museumroute. Het museum beschikt ook over ruim 600 manuscripten uit de periode van de 9de tot de 16de eeuw. Tot de collectie behoort ook één van de mooiste, gedrukte boeken van voor 1501 (de 'incunabelen' of 'wiegendrukken'), namelijk de 36-regelige zogenaamde Gutenbergbijbel, de tweede oudste gedrukte bijbel. Het museum Plantin-Moretus bezit een exemplaar van praktisch 90% van de volledige boekenproductie van de Plantijnse drukkerij. Uiteraard maakt ook Plantijns meesterwerk, de 'Biblia regia' of 'Biblia Polyglotta' (1567-1572) in vijf talen en acht delen hier deel van uit. Tot de omvangrijke atlassencollectie van het museum hoort Abraham Ortelius' beroemde atlas 'Theatrum Orbis Terrarum'. Antwerpse oude drukken zijn eveneens zeer sterk vertegenwoordigd. Tot de oude bibliotheek behoren ten slotte eveneens de schenking Max Horn, een collectie van ca. 1500 oude drukken met Franse literatuur, en het Ensemble Emile Verhaeren met tal van boeken en handschriften van deze dichter. Daarnaast is er ook een moderne bibliotheek als hèt documentatiecentrum over de familie Plantin-Moretus en haar bedrijf, de drukkunst en het humanisme. Het museum bezit eveneens verschillende archieven: het oude Plantin-Moretusarchief, door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, het archief Charles Moretus-Plantin en het archief van aanverwante families van de Moretussen. Een tweede deelbibliotheek binnen het museum betreft de bibliotheek van het Prentenkabinet, omgedoopt tot de bibliotheek met betrekking tot de grafische kunsten (zie hiervoor de afzonderlijke collectiebeschrijving). Een deel van de catalogi van de bibliotheek is voorhanden via Anet. Het gehele boekenbestand is toegankelijk via een steekkaartencatalogus in de leeszalen..

Beheerhistoriek (Provenance) 
Tot in de 19de eeuw was de bibliotheek eigendom van de familie Moretus. In 1876 kocht de stad Antwerpen het gebouw met de inboedel en richtte het in als museum.
Belangrijkste taal 
Latijn
Materialen 
Handschriften
Materialen 
Incunabelen
Materialen 
Postincunabelen
Materialen 
Boeken voor 1830
Materialen 
Boeken na 1830
Materialen 
Tijdschriften
Materialen 
Kaarten, plannen
Materialen 
Partituren
Materialen 
Videobanden
Materialen 
Geluidsbanden
Oudste stukken 
1455
Omvang
Handschriften (aantal) 
638
Incunabelen (aantal) 
154
Boeken voor 1830 (aantal) 
30000
Boeken na 1830 (aantal) 
7500
Lopende tijdschriften (aantal) 
30
Kaarten, plannen 
onbekend aantal
Agenten
Instellingstype 
Relaties
Gerelateerde collecties 
Subcollectie: Bibliotheek met betrekking tot de grafische collecties
Collectiebeleid
Acquisitiestatus 

Actief

Ontsluiting
Registratiegraad 
Onvolledig
Beschikbare catalogi 
Online publiekscatalogus
Beschikbare catalogi 
Steekkaartcatalogus
Registratiesoftware 
Brocade
STCV-acroniem 
mpm
Exemplaren opgenomen in 
Opmerkingen 

De Short Title Catalogus Vlaanderen bevat voor deze collectie een selectie van de Vlaamse drukken tot 1801. Deze selectie wordt voortdurend uitgebreid.
Catalogus op papier: J. Denucé, Museum Plantin-Moretus. Catalogue des manuscrits = Catalogus der handschriften, Antwerpen, 1927.

  • Collectie
  • |
  • 07-06-2010