Reinaert-collectie

Algemeen
Titel 
Reinaert-collectie
Collectie-ID 
7165
Beschrijving 

De verzameling bevat Reinaertboeken uit de boekencollectie van Maurice Nonneman. Die werd op 23 januari 1907 geboren in Stekene. Toen hij drie jaar was, vertrok de hele familie naar Antwerpen. In 1966 bouwde hij het huis Groeneputte in Stekene. De bibliotheek is geïnspireerd op een kamer van het Rubenshuis. Het werd een schatkamer van zijn unieke verzameling. Zijn Reinaertcollectie omvat een 200-tal titels. Nonneman verzamelde niet alleen wetenschappelijke werken en tekstuitgaven, maar ook navertellingen voor volwassenen en kinderen. Daarnaast verzamelde hij ook geschiedkundige en heemkundige werken over Stekene en het Waasland, en heel wat topografische kaarten. Na zijn dood in 1979 werd de collectie grotendeels verworven door de gemeente Stekene. Ze maakt nu blijvend deel uit van de collectie van de openbare bibliotheek en wordt verder uitgebouwd.

Beheerhistoriek (Provenance) 
De (kern van de) collectie werd samengesteld door Maurice Nonneman (1907-1979) en in 1984 gelegateerd aan de bibliotheek.
Belangrijkste taal 
Nederlands
Materialen 
Boeken na 1830
Materialen 
Kaarten, plannen
Oudste stukken 
1830
Omvang
Boeken na 1830 (aantal) 
200
Kaarten, plannen 
x
Agenten
Instellingstype 
Collectiebeleid
Acquisitiestatus 

Actief

Ontsluiting
Registratiegraad 
Onvolledig
Beschikbare catalogi 
Online publiekscatalogus
Registratiesoftware 
Vubis
Opmerkingen 

Catalogus op papier: Reinaertboeken in de collectie Nonneman en in Stekense boekenkasten.
Het is mogelijk specifiek te zoeken binnen de deelcollecties Reinaert en Stekeniana van de Openbare Bibliotheek Stekene door de collectie 'Reinaert en Stekeniana' te selecteren in het zoekscherm.

  • Collectie
  • |
  • 14-09-2015