Fonds Achiel Van Acker

Algemeen
Titel 
Fonds Achiel Van Acker
Collectie-ID 
7126
Beschrijving 

De Brugse politicus en Minister van Staat Achiel Van Acker (1898-1975) wilde aanvankelijk schrijver worden. Hij maakte carrière, eerst in de lokale politiek en bracht het later tot Eerste Minister en Kamervoorzitter. Vóór de Tweede Wereldoorlog leidde hij enkele antiquariaten in Brugge, stichtte het cultureel genootschap Maffia en werd uitgever. In deze periode werd de basis gelegd voor zijn immense boekencollectie. Gedurende gans zijn politieke loopbaan wijdde hij zich aan de taal- en letterkunde. Het meest gedreven was zijn passie voor volkskunde, lokale geschiedenis, literatuur en taalkunde. In het fonds bevinden zich de literaire en taalkundige manuscripten van deze staatsman. Naast enkele memoires, poëtische en taalkundige uitgaven was het zijn droom ooit nog een woordenboek uit te geven over spreekwoorden en gezegden.

Beheerhistoriek (Provenance) 
In 1979 in bewaring gegeven aan de Koninklijke Bibliotheek en in 1986 overgebracht naar de nieuwe Openbare Bibliotheek Brugge aan de Kuipersstraat. In 1989 werden Van Ackers literaire manuscripten aan de bibliotheek geschonken.
Belangrijkste taal 
Nederlands
Andere frequente talen 
Frans
Materialen 
Handschriften
Materialen 
Boeken voor 1830
Materialen 
Boeken na 1830
Materialen 
Tijdschriften
Oudste stukken 
1500
Omvang
Boeken voor 1830 (aantal) 
1000
Boeken na 1830 (aantal) 
19000
Afgesloten periodieken (aantal) 
233
Agenten
Instellingstype 
Relaties
Gerelateerde collecties 
Moedercollectie: Openbare Bibliotheek Brugge. Verwante collecties: het eigenlijke archief van Van Acker wordt bewaard in het Rijksarchief te Brugge; een deel van zijn boekencollectie is ondergebracht in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel
Collectiebeleid
Acquisitiestatus 

Afgesloten

Ontsluiting
Registratiegraad 
Onvolledig
Beschikbare catalogi 
Online publiekscatalogus
Beschikbare catalogi 
Steekkaartcatalogus
Opmerkingen 

20% van het fonds is online ontsloten.

  • Collectie
  • |
  • 07-06-2010