Fonds Van Tichelen

Algemeen
Titel 
Fonds Van Tichelen
Collectie-ID 
7047
Beschrijving 

De Antwerpse leraar, pedagoog en schrijver Hendrik Van Tichelen (1883-1967) verzamelde tijdens zijn leven meer dan 11.000 kinder- en jeugdboeken. In de Stadsbibliotheek werd de laatste hand gelegd aan de inventarisatie van deze unieke literaire schat. De verzameling Van Tichelen is uiteraard een uitzonderlijke bron voor de geschiedenis van het kinderboek in Vlaanderen én Europa. Van Tichelen was een pleitbezorger voor het betere kinderboek en hechtte veel belang aan literaire én artistieke kwaliteiten. Toch werd tot pakweg halverwege de jaren 1980 de naam van de illustrator maar nauwelijks op de cover van een kinderboek vermeld. Illustratoren hebben inmiddels een niet te onderschatten bijdrage geleverd aan de opmars van het kinderboek in Vlaanderen. Hun werk krijgt ook internationaal weerklank.

Beheerhistoriek (Provenance) 
Collectie geschonken door Hendrik Van Tichelen aan de Stad Antwerpen. Na diverse omzwervingen terechtgekomen in de Stadsbibliotheek Antwerpen.
Belangrijkste taal 
Nederlands
Materialen 
Boeken voor 1830
Materialen 
Boeken na 1830
Materialen 
Tijdschriften
Oudste stukken 
1800
Omvang
Boeken voor 1830 (aantal) 
70
Boeken na 1830 (aantal) 
10968
Afgesloten periodieken (aantal) 
30
Agenten
Instellingstype 
Relaties
Moedercollectie 
8000
Gerelateerde collecties 
Moedercollectie: Kinder- en jeugdliteratuur en prentenboeken; Verwante collecties: Collectie Winnips; Kinder- en jeugdliteratuur en prentenboeken; Secundaire literatuur over jeugdliteratuur
Collectiebeleid
Acquisitiestatus 

Passief

Ontsluiting
Registratiegraad 
Volledig
Beschikbare catalogi 
Online publiekscatalogus
Registratiesoftware 
Brocade
  • Collectie
  • |
  • 07-06-2010